Stichtingsbestuur OGH

VoorzitterWim Raaijmakers
SecretarisLiesbeth Daub-de Kort
PenningmeesterTon van de Meulenhof
BestuurslidBert Loerakker
BestuurslidEugène van Thiel
  
Secretariaat OGHMw. E. Daub-de Kort
Zwanenbeemd 27
5707 PZ  HelmondLopende tentoonstellingen OGH

KamstraatEregalerij Sporters
Uniformen
Kanaaldijk KasteellaanEregalerij Helmonders
Smalle HavenDe Onderstroom
Het HoolAnnatheater
SpeelhuispleinSpeelhuis
WatermolenwalLucas Gassel
Ontstaan en doel van Openlucht Galeries Helmond.

Het idee van exposeren in de openlucht kwam van Jan Verspaget. In 2005 ontstond de Stichting Openlucht Galeries Helmond, op initiatief van Eugène van Thiel. Hij vroeg Pierre van de Meulenhof om mee te helpen hun wensen te vervullen. Later kwam ook Pierre van Duppen erbij. Zij richtten de stichting OGH op.
De doelstelling is het aantrekkelijker maken van ons Centrum door middel van exposities in de openbare ruimten, met aandacht voor interessante onderwerpen, zoals: sport en sporthelden, artistiek-culturele, cultuurhistorische, educatieve en sociaal-maatschappelijke onderwerpen en activiteiten. De eerste opzet werd financieel mogelijk gemaakt door de Rabobank, de gemeente Helmond, stichting Woonpartners, de wethouder van Deutekomstichting en de Europese Gemeenschap. De gemeente Helmond subsidieert jaarlijks de basiskosten. Alle werkzaamheden worden belangeloos verricht door vrijwilligers.

In 2005 was reeds een begin gemaakt met het gemeentelijke project "Kwaliteitsimpuls Centrum Helmond". Na een kleine 10 jaar is in november 2013 de kwaliteitsimpuls feestelijk opgeleverd. Het Centrum Management Helmond en Jan Verspaget speelden een hoofdrol bij de voorbereiding en uitvoering van dit meerjarige project. In fases werd zo'n beetje het complete Centrum vernieuwd: de bestrating en verlichting, het groen, bankjes en prullenbakken, en veel kunst. Er was ook de behoefte om bepaalde plekken in het Centrum een extra impuls te geven. Eerst de Kamstraat en 't Hool, later gevolgd door het Speelhuisplein en de viaducten van de luchtbrug / Kasteel Traverse.

Zodoende ontstond het initiatief om met vitrines gelegenheid te bieden aan exposities met interessante onderwerpen. Herkenbare onderwerpen waar de bezoekers van het Centrum bij gaan stilstaan. Stichting OGH is dit gaan organiseren. Het begon met het laten zien wie onze sporthelden zijn. En later werden interessante onderwerpen uitvergroot, zoals het verhaal over de annexatie van Stiphout / Mierlo-Hout / Brouwhuis, de zaterdagmarkt in de jaren zestig, de geschiedenis van 't Speelhuis, enzovoorts. In november 2013 werd een nieuwe expositie onthuld in de Kamstraat: 20 markante Helmonders met een verhaal.

Op deze website is de complete collectie van alle exposities te downloaden.
De meeste exposities bestaan uit foto's uit het archief van Fotopersbureau v.d. Meulenhof B.V.


 
Opening galerie Industrieel verleden 3
Hans Gruijters en Lennard Gruijters in Eregalerij markante Helmonders
Hein Verbruggen in Eregalerij markante Helmonders
Margot Wetzer en Wilfred Bouma
in Eregalerij Sporters
Judith Meulendijks
in Eregalerij Sporters
OGH in het nieuws